ABD Başkan Yardımcısı Harris, tartışmalı Güney Çin Denizi’nin kenarındaki Filipin adasını ziyaret etti

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
PORTO PRINCESA, FİLİPİNLER: ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris Salı günü Filipin adası Palawan’ı ziyaret etti Güney Çin OkyanusuAmerika’nın Çin’in bölgede giderek artan iddialı duruşuna karşı koyma çabalarının merkezinde yer alan Asyalı bir müttefike üç günlük bir gezinin parçası.
Pekin, geniş petrol ve gaz rezervleri içerdiğine inanılan ve her yıl milyarlarca dolarlık ticaretin geçtiği Güney Çin Denizi’nin neredeyse tamamında hak iddia ediyor.
Harris Pazartesi günü yaptığı açıklamada, ABD’nin Filipinler’e su yolundan saldırılması halinde onu savunacağına söz vererek, Washington’un eski kolonisine “sarsılmaz” bağlılığını yeniden teyit etti.
Harris’in sözleri, Harris’i Filipinler Başkanlık Sarayı’nda ilk kez karşılayan Başkan Ferdinand Marcos Jr. ile yaptığı görüşmenin ardından geldi.
Marcos, iki ülke arasındaki güçlü bağların, bölgede kendi deyimiyle “kargaşalar” göz önüne alındığında daha da önemli hale geldiğini söyledi.
Bir Biden yönetimi yetkilisinin Filipinler’e yaptığı en üst düzey ziyaret olan Harris’in Filipinler ziyareti, Washington’un eski Cumhurbaşkanı Rodrigo Duterte döneminde yakınlaşan Manila ile bağları yeniden canlandırma çabasının bir parçası olarak görülüyor.
Harris, Marcos’a “Güney Çin Denizi ile ilgili uluslararası kural ve standartları savunmak için yanınızdayız” dedi.
Lahey’deki bir tahkim mahkemesi tarafından 2016 yılında verilen bir karar, Pekin’in Güney Çin Denizi’ndeki iddialarının yasal bir dayanağı olmadığını ve Manila için bir zafer olduğunu söyledi.
Filipinler kararı uygulayamadı ve o zamandan beri Çin sahil güvenliği ve devasa balıkçı filosu tarafından taciz ve taciz olarak adlandırdıkları şeylere karşı yüzlerce protesto düzenledi.
Bir ABD yetkilisi, Palawan’dayken Harris’in Washington’un 2016 mahkeme kararına verdiği desteği de teyit edeceğini söyledi.
Palawan, Çin’in limanlar ve uçak pistleri inşa etmek için deniz yatağını taradığı Spratly Adaları’na sadece 320 km (200 mil) uzaklıkta. Takımadaların bazı kısımlarında Brunei, Malezya, Filipinler, Tayvan ve Vietnam da hak iddia ediyor.
ABD’li bir yetkili, Başkan Yardımcısı’nın gezisi sırasında bir balıkçı köyünü ziyaret edeceğini ve adının açıklanmaması koşuluyla Filipin Sahil Güvenlik gemisini ziyaret edeceğini söyledi.
Ziyaret, ABD ile Çin arasında, özellikle de Çin’in uzun süredir kontrol altına almaya söz verdiği demokratik olarak yönetilen ada Tayvan konusunda yüksek gerilimlerle geldi.
Çin dışişleri bakanlığı sözcüsü, “ABD’nin bölge ülkeleriyle etkileşimine karşı değiliz” dedi. Mao Ning Harris’in Palawan ziyareti hakkında yorum yapması istendiğinde. Ancak bölgesel barış ve istikrar için iyi olmalı ve diğer ülkelerin çıkarlarına zarar vermemelidir.”
Bölgedeki gerilimi gösteren Çin, Pazartesi günü sahil güvenlik gemilerinden birinin Güney Çin Denizi’nde bir Filipin gemisi tarafından çekilen okyanusta sürüklenen bir füzenin bir parçasını almak için güç kullandığını yalanladı.
Filipinli bir askeri komutan, Çin sahil güvenlik gemisinin nesneyi bir Filipin teknesine bağlayan ipi keserek “zorla geri aldığını” söyledi.
Filipinler’in ABD ve Çin rekabeti arasında kalmasını istemediklerini söyleyen düzinelerce protestocu Harris’in ziyaretine karşı Pazartesi günü Manila’da miting yaptı.
Washington ve Filipinler, Duterte döneminde zayıflamış olsa da, geçmişi Obama yönetimine kadar uzanan bir Gelişmiş Savunma İşbirliği Anlaşması (EDCA) ile ilerlediler.
EDCA, Amerika Birleşik Devletleri’nin, karşılıklı olarak üzerinde anlaşmaya varılan Filipin üslerinde insani ve deniz güvenliği operasyonları için gemilerin ve uçakların rotasyonu yoluyla askeri varlığını sürdürmesine izin verir, ancak kalıcı olarak değil.