ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, deniz ihtilafında cephe hattındaki Filipin adasını ziyaret etti

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
MANİLA: Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Pazar günü başlayacak bir ziyaretle Amerika’nın anlaşma müttefiki Filipinler’i savunma taahhüdünün altını çizecek.
Tayland’da düzenlenen Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği Zirvesi’ne katıldıktan sonra, Harris Pazar akşamı Manila’ya uçacak ve Pazartesi günü Başkan Ferdinand ile görüşecek. Marcos Jr. Kimliği pratikte açıklanmayan üst düzey bir ABD hükümet yetkilisi, ziyaretten önce çevrimiçi bir brifingde, Washington’ın Asya’daki en eski antlaşma ittifakını güçlendirmeyi ve ekonomik bağları güçlendirmeyi amaçlayan müzakereler için olduğunu söyledi.
Harris, Pazar öğleden sonra bir iklim değişikliği yuvarlak masa toplantısında Amerika’nın bölgeye olan bağlılığını yinelerken Tayland gezisinin “oldukça başarılı” olduğunu söyledi.
İklim aktivistleri, sivil toplum üyeleri ve iş dünyasının liderlerinden oluşan panel, temiz enerjiye ve iklim değişikliğinin Güneydoğu Asya’da 60 milyondan fazla insanın gıda, su ve ulaşım için kullandığı Mekong Nehri üzerinde oluşturduğu tehdide odaklandı.
Harris, ABD’nin Japonya-ABD Mekong Güç Ortaklığı aracılığıyla bölgede temiz enerji için 20 milyon dolara kadar finansman sağlamayı planladığını duyurdu.
Ayrılmadan önce yerel bir pazarda durdu ve bir dükkânlar labirentini karıştırdı, esnafla sohbet etmeye başladı ve Tay usulü yeşil köri ezmesi satın aldı.
Salı günü balıkçılar, köylüler, yetkililer ve sahil güvenlik görevlileri ile görüşmek üzere Güney Çin Denizi’ndeki Palawan eyaletine uçacak. Oraya vardığında, Çin, Filipinler, Vietnam, Malezya, Brunei ve Tayvan arasındaki uzun süredir devam eden bölgesel anlaşmazlıkların ön saflarında yer alan sınır adasını ziyaret edecek Yüce Amerikan lideri olacak.
Sahil Güvenlik Komutanı Amiral Armand Balilo’ya göre, Filipin Sahil Güvenliği Harris’i en büyük devriye gemilerinden biri olan BRP Teresa Magbanua’da Palawan’da karşılayacak ve burada bir konuşma yapacak.
ABD’li yetkili, Harris’in uluslararası hukukun, sınırsız ticaretin ve Güney Çin Denizi’nde seyrüsefer özgürlüğünün önemini vurgulayacağını söyledi.
Yetkili, bir soruya yanıt olarak, Çin’in ziyareti istediği gibi değerlendirebileceğini, ancak Washington’dan gelen mesajın, ABD’nin Hint-Pasifik’in bir üyesi olarak bölgedeki müttefiklerinin güvenliğine bağlı ve kararlı olduğunu ekledi. .
Filipinler’in Washington Büyükelçisi Jose Manuel Romualdez, Harris’in Palawan ziyaretinin Amerika’nın bir müttefike verdiği desteğin düzeyini ve Çin’in tartışmalı denizlerdeki eylemleriyle ilgili endişelerini gösterdiğini söyledi.
Associated Press’e konuşan Romualdez, “Çin’e vermeye çalıştıkları mesaj, Filipinler gibi bu tartışmalı adalardaki müttefiklerimizi desteklediğimizdir” dedi.
Bu ziyaret, ABD’nin bu durumu ne kadar ciddiye aldığını göstermek açısından önemli bir adımdır.”
Washington ve Pekin uzun süredir ihtilaflı sularda çarpışma rotasındalar. ABD, yılda tahmini 5 trilyon dolarlık küresel ticaretin geçtiği stratejik su yolunda herhangi bir iddiada bulunmamakla birlikte, Güney Çin Denizi’nde seyrüsefer ve uçuş özgürlüğünün Amerika’nın ulusal çıkarına olduğunu söyledi.
Çin, Pekin’in neredeyse tamamı üzerinde hak iddia ettiği yoğun su yolunda ABD deniz ve hava kuvvetleri devriyelerine direniyor. Washington’u, bölgenin ABD-Çin rekabetinde hassas bir cephe hattı haline gelen ve potansiyel bir odak noktası olmasından uzun süredir korkulan, tamamen Asya’daki bölgesel bir çatışma olduğunu söylediği şeye karışmaması konusunda uyardı.
Temmuz ayında ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Çin’i Pekin’in Güney Çin Denizi’ndeki büyük toprak iddialarını geçersiz kılan 2016 tahkim kararına uymaya çağırdı ve Washington’un kuvvetleri, gemileri veya uçakları saldırıya uğrarsa müttefiki Filipinler’i savunmak zorunda olduğu konusunda uyardı. tartışmalı sularda
Çin, Filipinler hükümetinin 2013 yılında Çin’in tartışmalı sularda giderek artan saldırgan eylemlerinden şikayet etmesinin ardından, Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi uyarınca Lahey’de kurulan bir tahkim mahkemesinin 2016 kararını bozdu. Pekin tahkime katılmadı, kararı bir yalan olarak değerlendirdi ve itiraz etmeye devam ediyor.
Harris’in ziyareti, ezici bir seçim zaferinin ardından Haziran ayında göreve gelen Marcos Jr. liderliğindeki Washington ile Manila arasında büyüyen ilişkinin son işareti.
Amerika’nın Filipinler’le ilişkileri, Washington’la bağları kesmek ve ziyaret eden ABD askerlerini kovmakla tehdit eden ve bir keresinde Çin ve Rusya ile yakın ilişkiler kurarken ABD ile büyük bir savunma anlaşmasını iptal etmeye çalışan Marcos’un selefi Rodrigo Duterte döneminde zorlu bir yamaya girdi. . .
Başkan Joe Biden Marcos Jr. Eylül’de BM Genel Kurulu’nun oturum aralarında New York’ta ilk kez bir araya geldiğinde, bazı ters rüzgarlara rağmen ABD’nin Filipinler ile ilişkisini ne kadar derin düşündüğünü vurguladı.
“Zor zamanlar geçirdik, ama gerçek şu ki, bizim bakış açımızdan, bu kritik, kritik bir ilişki. Umarım siz de aynı şekilde hissedersiniz” dedi Biden o sırada. Marco Jr. ona, ‘Biz senin ortaklarınız’ dedi. Biz senin müttefikleriniz. Biz senin arkadaşınız.”
Romualdez, yakınlaşmanın ABD’nin bölgede artan güvenlik tehditleri arasında caydırıcı bir varlık oluşturmaya ihtiyaç duyduğu çok önemli bir zamanda geldiğini söyledi.
Filipin genelkurmay başkanı Korgeneral Bartolome Bacarro geçen hafta ABD’nin, ABD birliklerinin Filipinler’de depolar ve geçici yaşam alanları inşa etmesine izin verecek 2014 savunma işbirliği anlaşması kapsamında kuzey Filipinler’de beş bölgede daha askeri tesisler inşa etmek istediğini söyledi. askeri kamplar.
Filipinler Anayasası yabancı askeri üsleri yasaklıyor, ancak en az iki savunma paktı, ABD birliklerinin ortak askeri tatbikatlar, savaş eğitimi ve doğal afetlere müdahale için takviye amacıyla uçakları ve deniz gemileriyle geçici ziyaretlerine izin veriyor.
Stratejik olarak Tayvan’dan bir boğazın karşısında yer alan kuzey Filipinler, Çin ile kendi kendini yöneten ada arasındaki gerilimin kötüleşmesi durumunda çok önemli bir karakol görevi görebilir.
Harris, Cumartesi günü APEC’de basına kapalı bir toplantıya giderken Çin lideri Xi Jinping ile kısa bir görüşme yaptı. Pazar günü Tayvan’ı mı yoksa Kuzey Kore’yi mi tartıştıkları sorulduğunda, “iletişim hatlarını açık tutmaktan” bahsettiklerini yineledi.
Biden yönetimi, bağları derinleştirmeye çalışırken, insan hakları gruplarının Marcos Jr. Filipin lideri, 1986’da demokrasi yanlısı bir ayaklanmada insan hakları vahşeti ve yağma ortasında devrilen bir diktatör olan babasının mirasını kararlı bir şekilde savundu.
Harris ayrıca, çoğu yoksul durumdaki binlerce şüphelinin ölümüne neden olan ve Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından insanlığa karşı olası bir suç olarak soruşturmaya yol açan ölümcül bir uyuşturucu karşıtı kampanyayı yöneten Marcos’un selefinin kızı olan Başkan Yardımcısı Sara Duterte ile de görüşmeyi planlıyor. Başkan yardımcısı, babasının başkanlığını savundu.
Biden yönetiminin demokrasi ve insan hakları konusundaki yüksek profilli savunuculuğu göz önüne alındığında, yetkilileri, Marcos Jr. ile yaptıkları her anlaşmada insan haklarının gündemin başında yer aldığını söylediler. ve memurları.
ABD’li yetkili, Pazartesi günü Marcos Jr. ile yaptığı görüşmenin ardından Harris’in ABD’nin kararlılığını ve insan hakları ve demokratik dirençliliğe verdiği desteği göstermek için sivil toplum aktivistleriyle bir araya gelmeyi planladığını söyledi.