ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, ‘hatları açık tutmak’ amacıyla Çin lideri Xi ile bir araya geldi

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
BANGKOK: ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, en büyük iki ekonomi arasındaki iletişim hatlarını açık tutmak için Cumartesi günü Çin lideri Xi Jinping ile kısa bir görüşme yaptı.
Harris ve Xi, Cumartesi günü Bangkok’ta düzenlenen Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği forumu zirvesinde basına kapalı bir toplantıya giderken karşılıklı görüş alışverişinde bulundular.
“APEC Liderlerinin Geri Çekilmesi için Başkan Xi’yi selamladım” Harris Twitter’da yazdı. “Başkan Biden’ın 14 Kasım’da Başkan Xi ile yaptığı görüşmede vurguladığı temel bir mesajı fark ettim: Uluslarımız arasındaki rekabeti sorumlu bir şekilde yönetmek için açık iletişim hatlarını sürdürmeliyiz.”
Görüşmeleri, Biden’ın bu hafta başlarında iki lider arasında Çin ile ABD arasındaki iletişim hatlarını açık tutma konulu bir toplantıda Xi’ye yaptığı yorumu yakından yansıtıyor.
Çin dışişleri bakanlığından yapılan kısa bir açıklamada, 20’ler Grubu’nun Endonezya’nın Bali kentinde düzenlenen Biden-Xi zirvesi toplantısına da atıfta bulunarak, bunu “Çin-ABD ilişkilerinin bir sonraki aşamasına rehberlik etmede büyük öneme sahip” “stratejik ve yapıcı” olarak nitelendirdi. Başkan yardımcısının, iki ülke arasındaki ilişkileri “sağlıklı ve istikrarlı bir yola döndürmek” için Çin ile birlikte çalışmada aktif bir rol oynamasını umduğunu söyledi.
Washington ile Pekin arasındaki ilişkiler, ticaret ve teknoloji konusundaki sürtüşmeler, Çin’in ayrı yönetilen Tayvan adası üzerindeki iddiaları, salgın ve Çin’in Hong Kong’u ele alışı, insan hakları ve diğer meselelerle kuşatılmış durumda.
Harris daha sonra Tayland Başbakanı Prayuth Chan-ocha’nın APEC başkanlığını gelecek yıl grubun toplantılarına ev sahipliği yapacak olan ABD’ye devrettiği bir devir teslim törenine katıldı.
Törene katılan liderlere, ABD’nin Tayland’ın bu yıl yeni iddialı sürdürülebilirlik hedefleriyle attığı güçlü temel üzerine inşa ederek APEC’i sürdürülebilir ekonomik büyümeye odaklamaya devam edeceğini söyledi.
Ayrıca memleketi California’yı da övdü ve “APEC 2023’e ev sahipliği yapmak için ekonomik inovasyonuyla tanınan bir eyalet olan California’dan daha iyi bir yer yok” dedi.
Harris, “Konuk yılımız, ABD’nin Hint-Pasifik’e olan devam eden ekonomik taahhüdünü gösterecek” dedi.
“Yönetimimiz altında Bangkok’ta bulunduğum süre boyunca açıkça belirttiğim gibi, Amerika Birleşik Devletleri Hint-Pasifik ekonomileri ve işletmeleri için güçlü bir ortaktır ve iki yol da dahil olmak üzere bölgedeki ekonomik ilişkilerimizi güçlendirmek için çalışıyoruz. Milyonlarca Amerikan işini destekleyen ticaret akışının ve sermayenin serbest akışının yolu.”
Cuma günü Harris, APEC’in oturum aralarında düzenlediği bir iş konferansında “ABD kalıcı olarak burada” diyerek ABD’yi güvenilir bir ekonomik ortak olarak sundu.
Harris, APEC zirvesinde liderlere ABD’nin “Pasifik’te gururlu bir güç” olduğunu ve “açık, birbirine bağlı, müreffeh, güvenli ve dirençli bir bölgeyi ilerletmede hayati bir çıkarı olduğunu” söyledi.
Harris, Kuzey Kore’nin Japon sularının yakınına inen kıtalararası bir balistik füze fırlattığı haberini aldıktan sonra Japonya, Güney Kore, Avustralya, Yeni Zelanda ve Kanada liderlerini acil bir toplantıya çağırdı ve bu sırada füze testini ” Birden fazla BM güvenlik kararının acımasızca ihlali.”
“Bölgedeki güvenliği istikrarsızlaştırıyor ve gereksiz gerilimler yaratıyor” dedi.
Harris, “Bu eylemleri şiddetle kınıyoruz ve Kuzey Kore’yi yasa dışı, istikrarı bozucu başka eylemleri durdurmaya bir kez daha çağırıyoruz” dedi. “ABD adına, Hint-Pasifik ittifaklarımıza olan katı bağlılığımızı yeniden teyit ettim.”
Daha geniş APEC forumundaki sözleri, Washington’un bölgede artan Çin etkisine karşı koymaya çalıştığı ve Başkan Joe Biden’ın Güneydoğu Birliği’nde ABD’nin bölgeye olan bağlılığının mesajını göndermesiyle, ABD’den Asya’ya bir haftalık üst düzey erişimi sınırladı. Kamboçya’daki Asya Ulusları zirvesi ve Endonezya’daki G-20 toplantısı.
Birçok Asya ülkesi, eski Başkan Donald Trump’ın ABD’yi eski Başkan Barack Obama’nın Asya’ya “dönüşünün” en önemli parçası olan Trans-Pasifik Ortaklığı ticaret anlaşmasından çekmesinin ardından ABD’nin Asya’ya olan bağlılığını sorgulamaya başladı.
Biden yönetimi, eleştirmenlerin Pekin diplomasisini bir “borç tuzağı” olarak etiketlediği, Çin’in bölgesel altyapıya yaptığı yatırımlarla ilgili yükümlülükler hakkında artan sorulardan yararlanmaya ve güveni yeniden kazanmaya çalıştı.
Biden ve Harris, Washington’un bu yılın başlarında başlattığı Hint-Pasifik Ekonomik Çerçevesine de işaret ettiler.
APEC toplantısından sonra Harris, Tayland Başbakanı Prayuth Chan-ocha ile de bir araya geldi. Konuşmalarının ayrıntıları hemen mevcut değildi, ancak Ukrayna’daki savaş ve Tayland’ın komşusu Myanmar’daki kriz gibi küresel ve bölgesel meseleleri ele almaları bekleniyordu. fikir ayrılığı. kriz.
İkilinin ekonomik konuların yanı sıra Tayland ile ABD arasındaki yakın ve uzun süredir devam eden güvenlik ittifakı hakkında konuşması bekleniyordu.
Daha önce Harris, Güneydoğu Asya bölgesinde her ikisi de endişe verici bir şekilde artan uyuşturucu kaçakçılığı ve siber suçlarla mücadele etmenin yanı sıra iklim değişikliği ve ekonomik büyüme konularında ikili işbirliğini genişletmek için bir dizi girişim duyurdu.
Harris, emisyonları azaltmayı, temiz enerji hedeflerini ilerletmeyi ve sürdürülebilir kalkınmayı teşvik etmeyi amaçlayanlar da dahil olmak üzere Tayland ile bir dizi ortaklık başlattı.
Biden ve Harris, Washington’un bu yılın başlarında başlattığı Hint-Pasifik Ekonomik Çerçevesine de işaret ettiler.