ABD’de cari işlemler açığı dördüncü çeyrekte daraldı

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod


WASHINGTON: ABD cari hesabı Perşembe günü açıklanan verilere göre, ikincil gelir gelirlerindeki iyileşme ve hizmetler fazlasındaki artış nedeniyle açık dördüncü çeyrekte daraldı.
Ticaret Bakanlığı, ülkeye giren ve çıkan mal, hizmet ve yatırım akışını ölçen cari işlemler açığının geçen çeyrekte yüzde 5,6 daralarak 206,8 milyar dolara gerilediğini söyledi.
Cari açık, gayri safi yurt içi hasılanın %3,2’sini oluşturarak 2020’nin ikinci çeyreğinden bu yana en düşük payı ve üçüncü çeyrekteki %3,4’ten geriledi. Açık, 2005’in dördüncü çeyreğinde GSYİH’nın %6,3’ü ile zirve yaptı.
2022’nin tamamı için cari hesap açığı, 2021’deki 846,4 milyar dolardan rekor bir artışla 943,8 milyar dolara yükseldi. Bu, 2021’de %3,6’dan 2008’den bu yana en yüksek pay olan GSYİH’nın %3,7’sini temsil ediyordu.
Amerika Birleşik Devletleri artık net bir ham petrol ve yakıt ihracatçısı. Açık büyük kalmaya devam ederken, rezerv para birimi statüsü nedeniyle doları etkilemiyor.
Mal ihracatı, petrol ürünleri, doğal gaz ve parasal olmayan altındaki düşüşlerin baskısıyla 31.1 milyar $ düşüşle 514.9 milyar $’a geriledi.
Mal ithalatı da başta petrol ürünleri olmak üzere endüstriyel malzeme ve malzemeler ile cep telefonu, giyim, ayakkabı ve ev eşyaları gibi tüketim mallarındaki düşüş nedeniyle 28.0 milyar $ azalarak 787.2 milyar $’a geriledi.
Federal Rezerv’in agresif faiz artırımları arasında iç talep soğurken, şirketler stok ihtiyaçlarını değerlendirdikçe ithalat yavaşladı. Daha küçük bir ticaret açığı, art arda üç çeyrektir ekonomik büyümeyi artırdı.
Hizmet ihracatı, kişisel seyahat, finansal aracılık hizmetleri, kredi kartı ve diğer kredi bağlantılı hizmetler ile hava yolcu taşımacılığındaki artışın etkisiyle 6,1 milyar $ artarak 242,8 milyar $’a yükseldi.
Hizmet ithalatı, kısmen okyanus taşımacılığındaki düşüşle dengelenen kişisel seyahatteki artışı yansıtarak 1.1 milyar $ artarak 175.5 milyar $’a yükseldi.
İkincil gelir gelirleri, başta para cezaları olmak üzere devlet transferlerindeki artış nedeniyle 8.3 milyar $ artarak 51.3 milyar $’a yükseldi. İkincil gelir ödemeleri, başta uluslararası işbirliği olmak üzere devlet havalelerindeki düşüşü yansıtarak 4.5 milyar $ düşerek 92.4 milyar $’a geriledi.