Başkan Yardımcısı Harris, Asya’ya ABD’nin ‘kalmak için burada’ olduğunu söyledi

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
BANGKOK: Başkan Yardımcısı Kamala Harris Cuma günü Asyalı liderlere ABD’nin bölgeye uzun vadede bağlı olduğunu ve Çin nüfuzunu genişletirken müdahalesine ilişkin şüpheleri reddettiğini söyledi.
Bangkok’taki bir zirvede konuşan Harris, ABD’yi “Pasifik’te gururlu bir güç” olarak nitelendirdi ve ABD’nin uzun süredir devam eden güvenlik ittifakları ağının Asya’nın gelişmesini sağladığını söyledi.
Harris, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in de katıldığı Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) zirvesinin oturum aralarında iş dünyasının liderlerine “ABD kalacak” dedi.
Asya-Pasifik bölgesi için ABD’nin tercih ettiği terimi kullanarak, “Mesajımız açık: Amerika Birleşik Devletleri’nin Hint-Pasifik’e yıllarca değil, on yıllar ve nesillerle ölçülen süregelen bir ekonomik taahhüdü var” dedi.
Başkan Joe Biden’ın yönetimi müttefiklerinin arkasında toplanmaya odaklandı ve Harris Tayland’dan Filipinler’e gidecek ve burada Pekin’in giderek daha fazla itiraz ettiği sulara yakın bir adayı ziyaret edecek.
ABD Çin konusunda kararlı olsa da, bazı Asyalı yetkililer ABD’nin ekonomik müdahalesinin düzeyini sorguladı.
Biden, Amerikan işçi sınıfı seçmenleri arasında popüler olmadığını düşündüğü serbest ticaret anlaşmaları çağında sayfayı çevirmede büyük ölçüde selefi Donald Trump’ı takip etti.
Harris, Asya’daki ekonomik ortaklıkların Biden yönetimi için “birinci öncelik” olduğunda ısrar ederek, ABD özel sektörünün bölgeye yılda yaklaşık 1 trilyon dolar yatırım yaptığına işaret etti.
“Amerika, bu bölgenin ekonomileri ve işletmeleri için güçlü bir ortak çünkü Amerika, hükümetimizin yaklaşımıyla güçlenerek küresel büyümenin önemli bir itici gücü oldu ve olmaya devam edecek.”
Rakibi Cumhuriyetçi Parti’nin geçen hafta yapılan bir seçimde Temsilciler Meclisi’nin kontrolünü kazanmasının ardından Washington’un daha büyük bir çıkmaza girmesiyle bu hedefin iki partinin de desteğini aldığını söyledi.
Biden, bu yılın başlarında Tokyo’ya yaptığı bir gezi sırasında, Çin’in hızlı ilerlemesi karşısında teknoloji ve ticaret için ortak standartlar oluşturmak üzere ülkeleri bir araya getiren, ancak geleneksel bir serbest ticaret anlaşması gibi tarifeleri kaldırmayı bırakan Hint-Pasifik Ekonomik Çerçevesini başlattı.
ABD ticaret elçisi Katherine Tai Perşembe günü gazetecilere verdiği demeçte, “Bugün hepimiz küresel ekonominin rahatsızlığını ve korkusunu hissediyoruz.”
“Farklı sonuçlara ihtiyacımız var ve bu aynı zamanda ticaret ve ekonomide ve genel olarak birbirimizle nasıl ilişki kuracağımız konusunda yenilik yapmamız gerektiği anlamına geliyor” dedi.
Amerika’nın katılım yeminlerine rağmen Biden, torununun Cumartesi günü Beyaz Saray’daki düğününe katılmak için APEC zirvesini atladı.
Ancak geçen hafta Kamboçya ve Endonezya’da düzenlenen iki Asya zirvesine daha katıldı.