Bengaluru tıbbi mantar yetiştiriciliğini kullanıyor | Bangalore haberleri

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod


BENGALURU: Birden fazla mantar türünü başarıyla yetiştirdikten sonra, Bangladeşliler şimdi gözlerini yakın zamana kadar yalnızca Japonya, Çin ve Güney Kore’de yetiştirilen tıbbi mantarlara diktiler.
şifalı mantar yerel olarak yetiştirilen Shiitake ve Hericium (aslan yelesi) gibi çeşitler makul bir ticari başarı elde etti.
Hesaraghatta’daki Hindistan Bahçe Bitkileri Araştırma Enstitüsü’ndeki (IIHR) bilim adamları, şimdi sağlıklı bir yaşam tarzına katkıda bulunan mantar çeşitlerini kullanmak için teknolojiler geliştiriyorlar.
IIHR Direktörü SK Singh’e göre, daha önce bol miktarda mantar üreten ülkelerdeki üretim ve tedarik zincirleri onarılamayacak şekilde kesintiye uğradığından, Covid-19 salgını bir geri dönüş sağladı.
Singh, “Güneydoğu Asya ve Batı Asya’nın tamamı tıbbi mantarlar için Çin, Japonya ve Güney Kore’ye bağımlıydı. Ancak pandemi vurduğundan beri, Hindistan’dan gelen mantar talebi, iç pazarlardan gelen artan talebin yanı sıra arttı.”
Dr. IIHR Mantar Araştırma Laboratuvarı’nda kıdemli bilim adamı olan Chandrashekara C, şunları açıkladı: “Yüksek tıbbi değeri olan mantarlar Japonya’da kanserle savaşmak için kullanılıyor. Ayrıca kolesterolü düşürmeye de yardımcı oluyorlar. Bunlar Japon ve Çinlilerin günlük diyetinin bir parçası çünkü mantarlar belirli özelliklere sahip. Yaşlanma karşıtı özellikler, cilt dokusunun korunmasına yardımcı olmanın yanı sıra.”
Dr. Chandrashekara, “Premium çeşitler yerel pazarlarda kg başına 1.300 Rs ile 2.000 Rs arasında satılıyor.”
Ayrıca, Bengaluru’da değişen iklim koşullarının, günlük sadece yaklaşık 20-25 kg verimle büyük miktarlarda mantar yetiştirmeyi oldukça zorlaştırdığını söyledi.
Shiitake çeşidini yetiştiren Muthanna, zorlukların farkında olduğunu belirterek, “Bu çeşitlerin 18 santigrat derecenin altındaki sıcaklıklara ve her zaman nemli havaya ihtiyacı var, ancak bu koşulları sürdürmek zor. Bu nedenle, tedarik edilen çeşitleri yetiştirmek için teknolojiyi kullanıyoruz. Şehirdeki oteller ve restoranlar.”
Mantarlı darı kurabiyeleri
Mantarlardan yapılan rasam ve Hint turşusu tozları gibi katma değerli ürünler geliştirdikten sonra, IIHR’deki araştırmacılar şimdi de ‘mantar-darı’ bisküvi üretmeye başladılar.
“Maida (rafine un) içermeyen bu kurabiyeler, darı ve mantar tozundan yapılıyor ve karbonhidratları düşük. Beyaz şeker ve koruyucu da içermiyorlar ve yüzde 13,5-15 gibi daha yüksek protein içeriyorlar. sadece yüzde 6 ila 7 protein içeren normal darı kekleri,” diye açıkladı Singh.
Dört günlük ulusal fuar
IIHR, 22 Şubat’tan itibaren Hesaraghatta kampüsünde dört günlük bir Ulusal Bahçe Bitkileri Fuarı düzenleyecek. ‘Kendi kendine yeterlilik için yenilikçi bahçecilik’ temasına odaklanan fuar, çiftçilere ve girişimcilere fayda sağlayacak birçok yeni çeşidi, teknolojiyi ve en iyi uygulamaları sergileyecek.