Beyaz Saray: Joe Biden, Çin’deki Covid protestolarını takip ediyor

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
WASHINGTON: Beyaz Saray Pazartesi günü yaptığı açıklamada, ABD genelinde daha küçük mitingler ortaya çıkarken, protestocular Covid kilitlenmelerine son verilmesini ve daha fazla siyasi özgürlük talep ederken, ABD Başkanı Joe Biden Çin’deki huzursuzluğu izliyor.
Yorumlar, Çin’in büyük şehirlerinde hafta sonu yüzlerce insanın, uluslararası Çince konuşan topluluklara da sıçrayan, ender görülen bir halk hüsranı patlamasıyla sokaklara dökülmesinin ardından geldi.
Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü John Kirby Pazartesi günü gazetecilere verdiği demeçte, “Bunu izliyor. Hepimiz izliyoruz.”
Kirby, Biden’ın protestocuların taleplerine yanıtını “Başkan dünyanın dört bir yanındaki protestocular adına konuşmayacak. Kendileri adına konuşuyorlar” diyerek açıklamadı.
Ancak ABD’nin protestocuların haklarına verdiği desteği vurguladı.
Kirby, “İnsanlara bir araya gelme ve katılmadıkları politikalara, yasalara veya düzenlemelere karşı barışçıl bir şekilde protesto etme hakkı verilmelidir.” Dedi.
Pazartesi günü erken saatlerde Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin Pekin’in Covid tecrit politikalarını aşırı bulduğunu öne sürdü.
Çin’de aylardır, acımasız testler, yerel tecritler ve birçok kişinin sınırlarını zorlayan seyahat kısıtlamaları ile koronavirüsle mücadele için alınan sıkı önlemlere yönelik hoşnutsuzluk artıyor.
Amerika Birleşik Devletleri’nde Çince konuşan topluluklar, sıfır Kovid nedeniyle kaybedilen canları anmak için nöbetlerde toplandı – en son toplantılar Urumçi şehrinde ölümcül bir yangının kıvılcımını ateşledi.
Çoğu öğrenci olan yaklaşık 100 kişi, geçen hafta Sincan’ın kuzeybatı başkenti Urumçi’de bir binada çıkan yangında ölenlerin yasını tutmak ve daha fazla özgürlük çağrısı yapmak için Pazartesi günü Washington’da toplandı.
Yetkililer, kurtarma çabalarını engellemekle şehirdeki Covid kilitlenmelerini suçlayarak 10 kişinin öldüğünü söyledi.
“(Yetkililer) Covid bahanesini ödünç alıyorlar, ancak Çin nüfusunu kontrol etmek için aşırı katı sokağa çıkma yasakları kullanıyorlar. Chen soyadlı Çinli bir öğrenci, “İnsan hayatını hiçe saydılar” dedi.
21 yaşındaki “Buraya yas tutmaya geldim” diye ekledi.
22 yaşındaki başka bir öğrenci Zhou, Çin’deki protestolara atıfta bulunarak, “Arkadaşlarım ve ben işlerin bu kadar hızlı gelişeceğini asla hayal etmemiştik” dedi.
Ellerinde sansürü simgeleyen beyaz kağıtlar taşıyan toplantıya katılanlar, “İfade Özgürlüğü! Toplanma Özgürlüğü! Güvenlik Duvarını Yıkın!”
Üyeleri Uygur topluluk da oradaydı ve kurbanlara öfkelerini dile getirdiler.
Aktivist ve akademisyen Tahir Imin, “Ölümlere neden olan yangın bizi sarstı” dedi.
Benzer bir toplantı ABD’nin batı kıyısında da gerçekleşti.
Katılımcıların AFP’ye verdiği bilgiye göre, Pazar gecesi Los Angeles’ta 100’den fazla kişi Çin başkonsolosluğu önünde mumlar ve taze çiçeklerle toplandı.
25 yaşındaki yüksek lisans öğrencisi Michael Luo, “Çin anakarasındaki protestocularla dayanışma içinde atmosfer çoğunlukla öfke, üzüntü ve biraz hayal kırıklığıyla doluydu” dedi.
Olayı barışçıl ve “lidersiz bir hareket” olarak nitelendirdi.
Washington’da, Uygur topluluğunun yaklaşık 25 üyesi de Pazartesi günü ABD ve diğer demokrasileri Pekin’e daha fazla baskı uygulamaya çağırmak için Dışişleri Bakanlığı’nın önünde toplandı.
Sincan’ın bağımsızlığı için kampanya yürüten bir Uygur Amerikalı olan Salih Hudayar, “Onlardan can kaybını ve Uygur yaşamlarını kınayan ve gerçek ölüm sayısı konusunda tam şeffaflık çağrısında bulunan resmi bir açıklama yayınlamalarını istiyoruz” dedi.
Çin’deki protestolarla ilgili olarak, “Uluslararası toplumun Çin hükümetinden hesap verme sorumluluğu talep eden bu protestocuları destekleyeceğini umuyoruz” dedi.