Biden, ABD hükümeti tarafından kötü niyetli ticari casus yazılımların kullanılmasını yasaklıyor

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod


WASHINGTON: ABD Başkanı Joe Biden Pazartesi günü, tartışmalı Pegasus programı gibi dünyanın dört bir yanındaki ülkelerde siyasi baskı amacıyla kullanıldığını gerekçe göstererek, hükümetin ticari casus yazılım teknolojilerini kullanmasına yönelik bir yasak imzaladı.
Beyaz Saray, ticari casus yazılımların ABD için açık bir istihbarat tehdidi oluşturduğunu ve yurtdışındaki 50 ABD’li yetkilinin telefonlarında bulunduğunu söyledi.
Ek olarak, bazı yabancı hükümetler bunu “baskıyı kolaylaştırmak ve insan hakları ihlallerini mümkün kılmak için” kullandı.
Beyaz Saray yaptığı açıklamada, “Bu güçlü gözetleme araçlarının kötüye kullanımı, otoriter rejimlerle sınırlı kalmadı” dedi.
“Demokratik hükümetler ayrıca, aktörlerin sistemlerinde ticari casus yazılımları kullanarak vatandaşlarına uygun yasal izin, güvence ve denetim olmadan saldırdıkları ifşasıyla karşı karşıya kaldı.”
Biden’ın emri, ticari casus yazılımlara yönelik tam bir yasak değildi, ancak ABD güvenlik riski olarak kabul edilen veya diğer hükümetler tarafından siyasi suistimal için kullanılan herhangi bir program için geçerli olacaktı.
Önde gelen elektronik istihbarat teşkilatı olan CIA veya Ulusal Güvenlik Teşkilatı gibi ABD devlet kurumlarının kendileri tarafından geliştirilen casus yazılımları da kısıtlamadı.
Üst düzey bir Biden yönetim yetkilisine göre, en tehdit edici yazılımlar, uzaktan kontrol ve izleme ile hedeflenen cihazlardan tüm verileri toplayabilir.
Geçen yıl hükümet, dünya çapında birçok ülkede siyasi amaçlarla kullanıldığına dair çok sayıda vaka ortaya çıktıktan sonra, özel olarak geliştirilen gözetleme yazılımlarına ciddi kısıtlamalar getirmeyi planladığı konusunda uyardı.
Pazartesi günkü duyuruda belirli isimler verilmedi, ancak ABD hükümeti tehdit oluşturduğu düşünülen çeşitli programların ve şirketlerin kullanılmasını önlemek için şimdiden adımlar attı.
Kasım ayında Ticaret Departmanı dört casus yazılım geliştiricisini kara listeye aldı: İsrailli firmalar NRO Group ve Candiru, Rusya’nın Pozitif Teknolojileri ve Singapur’un Bilgisayar Güvenliği Girişimi Danışmanlığı.
NRO Group tarafından yapılan Pegasus, Meksika, Polonya, İspanya, Macaristan, Bahreyn, Hindistan ve diğer yerlerdeki hükümetler ve diğer kuruluşlar tarafından kullanıldı.
Üst düzey yetkili gazetecilere verdiği demeçte, “Ticari casus yazılım satıcıları, diğer ülkelerde olduğu gibi, ABD federal hükümetine sızmaya ve araçlarını federal hükümet içinde pazarlamaya ve satmaya çalıştı” dedi.
“Bu nedenle, bu tür bir yasağı sürdüreceğimizi bilerek kamuoyuna duyurduk.”
Yasak, Biden’ın 121 ülkeden liderlerin üç günlük etkinliğe katılmaya davet edildiği ikinci Demokrasi Zirvesi’ne ev sahipliği yapmasından bir gün önce duyuruldu.
Beyaz Saray, ticari casus yazılım yasağını zirve için bir “köşe taşı” girişimi olarak nitelendirdi.
Karar, “ABD’nin demokrasi için ileri teknolojiye olan bağlılığını ve liderliğini gösteriyor” denildi.