Biden, Çin ile rekabet sözü verdi, Asya’da ilk zirve biterse çatışma yok

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
PHNOM PENH: ABD Başkanı Joe Biden Pazar günü Asyalı liderlere, ABD’nin Çin ile iletişim hatlarının, önümüzdeki günlerde neredeyse kesin olan gergin görüşmelerle bu hafta sona eren dünya liderlerinin üç zirvesinden ilki nedeniyle çatışmayı önlemek için açık kalacağını söyledi.
Kamboçya’daki Doğu Asya Zirvesi’nde konuşan Biden, ABD’nin Pekin ile “şiddetli bir şekilde rekabet edeceğini” ve Tayvan Boğazı’nda barışın önemini vurgulayarak “rekabetin çatışmaya dönüşmemesini sağlayacağını” söyledi.
Biden ayrıca Myanmar’ın askeri yöneticilerini Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) ile anlaştıkları bir barış planını izlemeye çağırdı ve kınadı Kuzey Korefüze fırlatmaları ve Ukrayna’nın Ukrayna’yı “acımasız ve haksız” işgali.
Güneydoğu Asya bölgesi de bu hafta Endonezya’nın Bali kentinde düzenlenen 20’ler Grubu (G20) zirvesine ev sahipliği yapacak ve ardından Biden, iki süper güç arasındaki ilişkileri görüşmek üzere Çinli mevkidaşı Xi Jinping ile göreve başlamasından bu yana ilk kez bir araya gelecek. on yılların en kötüsü. .
İklim taahhütleri, gıda güvensizliği ve Tayvan Boğazı üzerindeki gerilimlerin yanı sıra, Ukrayna’daki savaşın ve ekonomik serpintisinin Bali’deki tartışmalara ve bu hafta sonuna kadar Bangkok’taki Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) forumuna hakim olması bekleniyor. Güney – Çin Denizi ve Kuzey Kore.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov Pazar günü Kamboçya zirvesinin oturum aralarında Batı’yı, Çin ve Rusya’nın önemli bir jeostratejik savaş alanına olan ilgisini azaltmak için Güneydoğu Asya’yı askerileştirmekle suçladı.
Lavrov gazetecilere verdiği demeçte, “ABD ve NATO müttefikleri bu alanı kontrol etmeye çalışıyorlar” dedi.
ABD başkanının toplantıda yoğun bir şekilde desteklediği Biden’in Hint-Pasifik stratejisinin bölgesel işbirliği için “kapsayıcı yapıları” atlatmaya yönelik bir girişim olduğunu söyledi.
yok Putin
Zirvelerde Devlet Başkanı Vladimir Putin’i temsil eden Lavrov’un, Moskova’nın özel askeri operasyon dediği Ukrayna’nın işgali konusunda G20 içinden sert tepkiler duyması bekleniyor.
Ukrayna G20 üyesi olmasa da, başkanı Volodymyr Zelenskiy toplantıya sanal olarak hitap edecek.
Rusya dışişleri bakanlığı Pazar günü yaptığı açıklamada, G20’nin güvenlik konularını ele alan bir forum olmadığını ve bunun yerine acil küresel ekonomik zorluklara odaklanması gerektiğini söyledi. Lavrov, Pazar akşamı Kamboçya’dan Bali’ye geldi.
G20 forumu hakkında “Gündemi, birçok ülkenin bahsettiği barış ve güvenlik alanlarına genişletmek uygulanabilir değil” dedi.
Pazar günü kapalı kapılar ardında gerçekleşen ve ASEAN ülkeleri, Japonya, Güney Kore, Çin, Hindistan, Amerika Birleşik Devletleri, Rusya, Avustralya ve Yeni Zelanda’nın yer aldığı Doğu Asya Zirvesi’ne dünya ekonomisinin yarısını temsil eden 18 ülke katıldı.
Zirvenin başkanı Kamboçya Başbakanı Hun Sen, genel kurulda hararetli tartışmalar olduğunu, ancak atmosferin gergin olmadığını söyledi.
Bir basın toplantısında yaptığı açıklamada, “Liderler olgun bir şekilde konuştu, kimse ayrılmadı” dedi.
‘Agresif’ provokasyonlar
Biden, müttefikleri Japonya ve Güney Kore liderleriyle üçlü bir toplantı yaptı ve üç ülkenin Kuzey Kore ile “her zamankinden daha uyumlu” olduğunu söyledi.
Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol, Kuzey’in son provokasyonlarının Kuzey’in “hümanizme karşı doğasını” gösterdiğini ve nükleer ve füze yeteneklerine olan güvenine dayanarak daha düşmanca ve saldırgan hale geldiğini de sözlerine ekledi.
Japon mevkidaşı Fumio Kishida, Pyongyang’ın son zamanlarda Japonya üzerinde bir balistik füze ateşlemesi de dahil olmak üzere eylemlerinin benzeri görülmemiş olduğunu söyledi.
Kishida, “Bu üçlü zirve, daha fazla provokasyon beklediğimiz için doğru zamanda geliyor.” Dedi.
Kishida ayrıca, Çin’de Japonya’nın egemenliğinin ihlali olarak adlandırdığı şey için bir tokat attı. Doğu Çin Denizi Pekin’in ayrıca, yıllık ticarette en az 3 trilyon dolarlık bir kanal olan Güney Çin Denizi’ndeki bölgesel gerilimlerin artmasından da sorumlu olduğunu söyledi.
Ayrı bir basın toplantısında, Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, önceki gün Çin Başbakanı Li Keqiang ile yaptığı kısa görüşmenin, Xi ile resmi bir zirve öncesinde yapıcı ve olumlu olduğunu söyledi.
ABD’nin bir müttefiki olan Avustralya’nın Çin ile olan bağları son yıllarda kötüleşti.
Arnavut, “Çin ile olan ilişki hakkında defalarca elimizden geldiğince birlikte çalışmamız gerektiğini söyledim.” dedi. “Ve bu diyalog her zaman iyidir.”