Casuslar, Hackerlar, Muhbirler: Çin ABD’yi Nasıl Casusluk Ediyor?

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod


PEKİN: İddiaya göre Çin gözetleme balonu Geçen hafta Amerika Birleşik Devletleri ile ilgili bir açıklama diplomatik bir çılgınlığa yol açtı ve Pekin’in en büyük stratejik rakibi hakkında nasıl istihbarat topladığına dair korkuyu tazeledi.
2020’de FBI Direktörü Christopher Wray böyle dedi Çin casusluğu “ulusumuzun bilgi ve fikri mülkiyetine ve ekonomik canlılığımıza yönelik en büyük uzun vadeli tehdidi” oluşturmaktadır.
Çin dışişleri bakanlığı AFP’ye yaptığı açıklamada “kesinlikle karşı olduklarını” söyledi. casus operasyonları ve ABD’nin iddialarının “yanlış bilgilere ve uğursuz siyasi hedeflere dayandığını”.
Amerika Birleşik Devletleri’nin de kendi yöntemleri var. Çin hakkında casuslukgözetleme ve dinleme tekniklerini ve muhbir ağlarını kullanarak.
Eski ABD Başkanı Barack Obama, 2015’te Çinli meslektaşı Xi Jinping’in reklam vermeyeceğine söz verdiğini söyledi. siber casusluk.
Washington’dan sonraki açıklamalar, uygulamanın devam ettiğine işaret etti.
İşte Pekin’in son yıllarda Amerika Birleşik Devletleri’ni gözetlemek için kullandığı yollardan bazıları:
Amerika Birleşik Devletleri, 2022’de büyük bir yıllık istihbarat incelemesinde Asya devinin “en geniş, en aktif ve ısrarcı” olduğu konusunda uyardı. siber casusluk tehdididevlete ve özel sektöre.
Araştırmacılara ve Batılı istihbarat yetkililerine göre Çin, endüstriyel ve ticari sırları ele geçirmek için rakip ülkelerin bilgisayar sistemlerini hackleme konusunda ustalaştı.
2021’de Amerika Birleşik Devletleri, NATO ve diğer müttefikler, Çin’in Microsoft’un e-posta sistemlerindeki bir ihlalden yararlanmak için “sözleşmeli bilgisayar korsanları” konuşlandırdığını ve devlet güvenlik görevlilerinin e-postalara, şirket kayıtlarına ve diğer hassas bilgilere erişmesine izin verdiğini söyledi.
ABD hükümetinin açıklamalarına ve basında çıkan haberlere göre, Çinli siber casuslar ABD enerji departmanına, kamu hizmetlerine, telekomünikasyon şirketlerine ve üniversitelere de sızdı.
Pekin’den gelen tehdidin korkusu teknoloji sektörüne sızdı ve devlete bağlı şirketlerin Çin ile bilgi paylaşması gerekeceği endişesi oluştu. Çin Hükumeti.
2019’da ABD Adalet Bakanlığı, teknoloji devi Huawei’yi ABD’nin ticari sırlarını çalmak, İran’a yönelik yaptırımları atlatmak ve diğer suçlar için komplo kurmakla suçladı.
Washington, şirketin ABD hükümet sistemlerini tedarik etmesini yasakladı ve tehlikeye girebileceği korkusuyla özel sektörün ekipmanlarını kullanmasını şiddetle caydırdı.
Huawei iddiaları reddediyor.
TikTok hakkında benzer endişeler, bazı milletvekillerinin veri güvenliği korkuları nedeniyle Çinli şirket ByteDance tarafından geliştirilen son derece popüler uygulamanın tamamen yasaklanması çağrısında bulunmasıyla Batı’daki siyasi tartışmayı canlandırıyor.
Uzmanlara, ABD’li milletvekillerine ve basında çıkan haberlere göre Pekin, istihbarat toplamak ve hassas teknolojileri çalmak için yurtdışındaki Çin vatandaşlarına yaslandı.
En yüksek profilli davalardan biri, Çin istihbaratına olası askere alma hedefleri hakkında bilgi verdiği için Ocak ayında ABD’de sekiz yıl hapis cezasına çarptırılan Ji Chaoqun’un davasıydı.
2013 yılında öğrenci vizesiyle Amerika Birleşik Devletleri’ne gelen ve daha sonra Ordu Yedek Kuvvetleri’ne katılan bir mühendis olan Ji, ABD ticaretini çalmakla suçlanan bir istihbarat birimi olan Jiangsu Eyaleti Devlet Güvenlik Bakanlığı’na sekiz kişi hakkında bilgi vermekle suçlandı. sırlar.
Geçen yıl bir ABD mahkemesi Çinli bir istihbarat görevlisini ABD ve Fransız havacılık şirketlerinden teknoloji çalmaktan 20 yıl hapis cezasına çarptırdı.
Xu Yanjun adlı adam, dünyanın önde gelen uçak motoru üreticilerinden biri olan GE Aviation ve Fransız Safran Group’tan ticari sırları çalmaya yönelik beş yıllık Çin devlet destekli bir planda başrol oynamaktan suçlu bulundu.
2020’de bir ABD mahkemesi, bir Çin vatandaşı ve vatandaşlığa kabul edilmiş ABD vatandaşı olan Raytheon mühendisi Wei Sun’ı bir şirketin dizüstü bilgisayarında bir ABD füze sistemi hakkında Çin’e hassas bilgiler getirdiği için hapse attı.
Pekin’in çıkarlarını desteklemek amacıyla Çinli ajanların Amerikan siyasi, sosyal ve ticari elitlerine kur yaptığı söyleniyor.
Amerikan haber sitesi Axios, 2020’de bir soruşturma yürüttü ve Kaliforniya’daki bir üniversiteye kaydolan Çinli bir öğrencinin Pekin’in ana sivil casusluk teşkilatının himayesinde bir dizi Amerikalı politikacıyla bağlar geliştirdiğini iddia etti.
Rapora göre, Fang Fang adlı öğrenci, 2011 ile 2015 yılları arasında yükselen politikacıları hedef almak için kampanya finansmanı kullandı, arkadaşlıklar geliştirdi ve hatta cinsel ilişkiye girdi.
Araştırmacılar, Çinli ajanlar tarafından kullanılan bir diğer tekniğin de Komünist Parti’nin anlaşılmaz iç işleyişi hakkında içeriden bilgi yaymak ve yüksek profilli Batılı hedefleri cezbetmek için üst düzey liderlere erişim sağlamak olduğunu söylüyor.
Çinli-Avustralyalı yazar Alex Joske “Casuslar ve Yalanlar: Çin’in En Büyük Gizli Operasyonları Çin’i Nasıl Kandırdı” adlı kitabında, amacın “(Pekin’in) hırsları konusunda dünya liderlerini yanıltmak” ve “Çin’in barışçıl bir şekilde – belki de demokratik bir şekilde” yükseleceğine inandırmak olduğunu yazdı. Dünya”.
Pekin ayrıca, Tayvan’a yönelik politikasını desteklemesi ve Hong Kong ve Sincan’daki baskılara yönelik eleştirileri susturması için denizaşırı Çinli topluluklara ve medya kuruluşlarına baskı yaptı.
Eylül 2022’de İspanya merkezli STK Safeguard Defenders, Çin’in Komünist Parti eleştirmenlerini hedef aldığı iddia edilen dünya çapında 54 denizaşırı polis karakolu kurduğunu söyledi.
Pekin iddiaları yalanladı.
Hollanda, Çin’e Kasım ayında oradaki iki “polis karakolunu” kapatmasını emretti.
Bir ay sonra Çek Cumhuriyeti, Çin’in Prag’daki bu tür iki merkezi kapattığını söyledi.