Çin casus balonu: küresel casusluk için yeni bir araç mı?

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod


YENİ DELHİ: ABD, geçen hafta ABD’yi geçen Çin yüksek irtifa balonunun, Pekin’in bu tür gemileri dünya çapında konuşlandırdığını gören yıllarca süren bir gözetim programının sadece bir parçası olduğunu söyledi.
ABD’nin geçen hafta sonu Çin’e ait bir balonu düşürmesinden bu yana Pekin’in casusluk operasyonlarına ilişkin yeni bir soruşturma başlatıldı.
ABD, doğrudan en az bir hassas ABD askeri konumunun üzerinden geçen yüksek irtifa cihazının casusluk amaçlı olduğunu iddia etti.
Çin, rotasından çıkan bir hava gözlem gemisi olduğunu savunarak iddiaları öfkeyle yalanladı.
Ancak çok abartılı Çin casusluk aracı yeni görünse de, konsept hiç de farklı değildi.
ABD’li yetkililere ve raporlara göre Çin, yıllardır birkaç kıtada gizli casusluk operasyonları yürütüyor.
Geçen hafta, Pekin’in “sivil kullanım” amaçlı olduğunu söylediği Latin Amerika üzerinde ikinci bir Çin balonu bile görüldü.
‘Çin casus balonları beş kıta üzerinde uçtu’
Beyaz Saray Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Çin’in geçen hafta düşürülen balona benzer küresel bir casus balon filosuna sahip olduğunu söyledi.
Basın sekreteri Karine Jean-Pierre, Air Force One’da gazetecilere verdiği demeçte, “Bu balonların tümü, gözetleme operasyonlarını yürütmek için geliştirilmiş bir (Çin) … balon filosunun parçasıdır.”
“Son yıllarda, beş kıtadaki ülkelerde Çin balonları görüldü.”
‘Tek hedef ABD değil’
Çin casusluğu “birkaç yıldır” devam ediyor ve yalnızca ABD üzerinden dört balon gönderdi. Pentagon dedi bir sözcü.
Dışişleri Bakanı Antony Blinken bu hafta düzenlediği basın toplantısında ABD’nin düzinelerce ülkeye casusluğun tüm boyutları hakkında bilgi verdiğini söyledi.
Blinken, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile birlikte düzenlediği brifingde, “Beş kıtadaki ülkelerin egemenliğini ihlal eden bu geniş kapsamlı programın tek hedefi ABD değildi.”
Blinken, Cumartesi günü Güney Carolina kıyılarında düşürülen geminin parçalarını toplarken ABD’nin önümüzdeki günlerde balon hakkında daha fazla bilgi vereceğini söyledi.
Neden balonlar?
Uzmanlar, balonların Dünya’nın yörüngesinde düzenli bir şekilde dönen uydulara göre bazı avantajları olduğunu söyledi.
Yere daha yakın uçarlar ve radardan kaçabilirler.
Bazı yetkililer, Çin’in çatışma durumunda ABD askeri üsleri hakkında veri toplama yeteneğini keskinleştirme çabasının bir parçası olduklarını söylediler.
Dünya çapında hava balonları yapan ve dağıtan bir ABD şirketi olan Kaymont, balonun büyük olasılıkla lateks değil, plastik sargıdan yapıldığını söyledi.
Atlantik Okyanusu’ndan toplanan balon enkazının bugüne kadarki bazı açıklamaları, plastik olduğunu söylüyor.
Görünüş ve boyut olarak, Memphis üzerinden uçarken kendi balonu Çinlilerle karıştırılan Amerikan şirketi Aerostar tarafından yapılan balonlara benziyor.
Siber güvenlikle ilgili endişeler
Bu arada balon, odağı Çin’in küresel casusluk operasyonlarına kaydırdı.
FBI Direktörü Christopher Wray, defalarca Çin hükümetinin kişisel ve kurumsal verileri ve kazançlı kaynak kodunu çalmak için kullanılan diğer tüm ülkelerden daha büyük bir bilgisayar korsanlığı programına sahip olduğunu söyledi.
Wray, geçen yıl yaptığı bir konuşmada, “Çin hükümeti, büyük bir ulusun liderliğinden bekleyeceğiniz küresel erişime ve varlığa sahip, ancak rolü üstlenmeyi reddediyor ve yeteneklerini çoğu zaman çalmak ve tehdit etmek için kullanıyor. işbirliği yapmak ve inşa etmek.” Geçen yaz Londra’da yaptığı ayrı bir konuşmada Çin hükümetinin “ekonomik ve ulusal güvenliğimize uzun vadeli en büyük tehdidi oluşturduğunu” söyledi.
Tehdit, 2014 yılında Adalet Bakanlığı’nın beş Çinli askeri yetkiliyi ticari sırları çalmak amacıyla özel sektör şirketlerini hacklemekle suçladığında gün ışığına çıktı.
Ertesi yıl, Çinli bilgisayar korsanları, Personel Yönetimi Ofisi’nin bir hack’iyle milyonlarca federal hükümet çalışanının kişisel bilgilerine erişim sağladı.
Sonraki Adalet Bakanlığı iddianameleri, Çinli bilgisayar korsanlarını sağlık sigortası şirketi Anthem Inc.’den bilgi çalmakla, kredi raporlama kuruluşu Equifax’ın bilgisayar ağlarına girmekle ve on milyonlarca Amerikalının kişisel bilgilerini ele geçirmekle suçladı.
Teknoloji endişeleri
ABD, kullanıcı verilerine uygunsuz bir şekilde erişme potansiyelinden şüphelenilen Çin merkezli şirketlerden uzun süredir şüpheleniyor.
ABD’li yetkililer, Pekin merkezli ByteDance’ın sahibi olduğu son derece popüler video uygulaması TikTok’un kaderi hakkında özel görüşmeler yapıyor. Wray, Çin’in uygulamayı kullanıcıları hakkında veri toplamak ve uygulamanın öneri algoritmasını izlemek için kullanabileceğini söyleyerek Aralık ayında şirketle ilgili ulusal güvenlik alarmını yükseltmişti. TikTok, bu endişeleri gidermek için çalıştığını söylüyor.
Ve ABD, casusluk yapma kapasitesine sahip olduğunu iddia ederek Çinli teknoloji devi Huawei’ye karşı yıllardır harekete geçiyor – şirket bu iddiayı şiddetle reddediyor. Geçen ay Biden yönetimi, Çinli şirkete temel bileşenleri satan bazı ABD şirketlerinin lisans yenilemelerini onaylamayı durdurdu.
(Ajanslardan gelen girdilerle)