Hindistan, G20 bildirisinin müzakeresinde hayati bir rol oynadı: Beyaz Saray

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
WASHINGTON: Hindistan, Başbakan Narendra’nın da dahil olduğu G20 Bali Deklarasyonu müzakerelerinde hayati bir rol oynadı modlarBeyaz Saray’a göre Rusya-Ukrayna ihtilafı hakkında “mevcut çağ bir savaş olmamalı” raporu.
G20’nin Çarşamba günü Bali’de yaptığı açıklamada, üyelerin Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş konusundaki görüş ayrılıklarını kabul etmekle birlikte, çatışmanın ortasında kalan sivillerin korunması da dahil olmak üzere uluslararası hukuka uymanın elzem olduğu vurgulandı.
Grubun üyeleri, nükleer silah kullanımına veya kullanma tehdidine karşı olduklarını ve “çatışmaların barışçıl bir şekilde çözülmesini” istediklerini açıkça belirttiler.
Açıklamada, Başbakan Modi’nin Eylül ayında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ŞİÖ zirvesinin oturum aralarında yaptığı ikili görüşme sırasındaki sözlerini yineleyen, “Bugünün dönemi bir savaş olmamalı.”
Beyaz Saray basın sekreteri Karine Jean-Pierre Cuma günü düzenlediği günlük basın toplantısında gazetecilere verdiği demeçte, “Hindistan, zirve bildirisinin müzakere edilmesinde önemli bir rol oynadı. Başbakan Modi, içinde bulunduğumuz çağın bir savaş olmaması gerektiğini açıkça belirtti.”
Ele alınan diğer önceliklere ek olarak, dirençli bir küresel ekonomi inşa etme çabalarımızı sürdürürken mevcut gıda ve enerji güvenliği sorunlarını ele almak için ileriye dönük bir yolumuz var” dedi.
ABD Başkanı Joe Biden, Bali’deki G20 zirvesine katıldıktan sonra Perşembe günü Endonezya’dan döndü.
Hindistan, tüm üyelerin ve uluslararası toplumun grubun tarihinde önemli bir kilometre taşı olacağına inandığı G20’nin başkanlığını Aralık ayında devralacak.
Jean-Pierre, “Başbakan Modi’nin ilişkisi bu sonuç için kritik öneme sahipti ve önümüzdeki yıl Hindistan’ın G-20 başkanlığını desteklemeyi dört gözle bekliyoruz. Bir sonraki toplantıyı dört gözle bekliyoruz” dedi.
Biden’ın zirvenin oturum aralarında Modi ve Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo ile konuştuğunu söyledi.
G20 üyeleri Arjantin, Avustralya, Brezilya, Kanada, Çin, Fransa, Almanya, Hindistan, Endonezya, İtalya, Japonya, Güney Kore, Meksika, Rusya, Suudi Arabistan, Güney Afrika, Türkiye, İngiltere, ABD ve Avrupa Birliği’dir.
Toplu olarak, G20, küresel GSYİH’nın yüzde 85’ini, uluslararası ticaretin yüzde 75’ini ve dünya nüfusunun üçte ikisini oluşturuyor ve bu da onu uluslararası ekonomik işbirliği için en önemli forum haline getiriyor.