Thiruvananthapuram: Attukal Pongala için yapılan şenlikler ve hazırlıkların yanı sıra, şehrin tüm büyük pazarlarında ve köşelerinde düzgün bir şekilde istiflenmiş kil çömlek sıraları ve sıraları da görülebilir.
Şevk arttıkça, adanmışlar Tanrıça’ya adaklarını pişirmek için en iyi kapları bulmakla meşguller. Festival, iki yıllık pandemi kısıtlamalarının ardından tüm ihtişamıyla kutlandığı için bu yıl özellikle hareketli.
“Attukal döneminde toprak çömlek sattım. Pongala yaklaşık 15 yıldır. Son iki yılda insanların evde sadece pongala sunmasına izin verildiği için satışlar keskin bir şekilde düştü. Gereçleri satın almak başlı başına bir görevdi. Nemomlu bir sokak satıcısı olan Usha, “Bu yıl fiyatlar yükselmiş olsa da, geleneğe göre insanlar yeni mutfak eşyalarına para harcamaya istekli,” diyor.
60 tl den başlayan fiyatlar kavanozların boyutuna ve kalitesine göre değişmektedir. Geleneksel versiyona modern bir dokunuş arayanlar için piyasada yeni yenilikçi seçenekler de bulunmaktadır.
“İnsanlar genellikle elektrikli olanlar kadar ateş kutularında da kullanılabilen kil çömlekleri tercih ediyor. Bunların fiyatları 150 Rs ve üzeri” diyor. Sarojam East Fort’ta bir durak kuran.
Bu aynı zamanda kil ürünleri satın almak için iyi bir zamandır, çünkü başka türlü bulunması zor olan her türlü ıvır zıvır bulunabilir. Kil kumbaralardan sırlı çömleklere ve lambalara kadar olanaklar sonsuzdur.
“Kapaklı daha küçük süslü köri kaseleri, plastik kulplu tava modeli kil kaplar ve daha fazlası gibi birkaç başka çeşit almaya karar verdim.”
“Bu mağazayı açalı neredeyse bir ay oldu ve tepkiler olumlu. Burada ürünler için Kattaikonam’daki normal mağazamdan daha fazla talep ve görünürlük var,” diye ekledi Sarojam.